Zdravotní rizika v letních měsících
- Kategorie: Aktuality
S nástupem léta a teplých letních dnů se často setkáváme s pacienty, kteří potřebují naši pomoc. Mezi nejčastější příčiny hospitalizace patří vzhledem k vyšším teplotám a zvýšené fyzické aktivitě dehydratace, k níž jsou především náchylní starší pacienti nebo naopak děti.
Velmi často se s tímto problémem setkáváme u pacientů, kteří užívají tzv. diuretika – léky s močopudným efektem, kdy pacienti při stejné dávce léku neadekvátně doplňují tekutiny. Následkem pak často bývá poškození funkce ledvin.
Mezi další příčiny patří sezónní infekční průjmy způsobené jak viry, tak bakteriemi – např. salmonelly atd. K infekci zpravidla dochází požitím nedostatečně upraveného masa, např. v létě při grilování, či nesprávným uchováním potravin, jako jsou vejce či zmrzlina.
V neposlední řadě je třeba zmínit i rizika při sbírání a následném požívání hub. Ty hrozí při nedostatečné kuchyňské úpravě jinak jedlých hub, či při požití opravdu jedovatých hub, jako je např. muchomůrka zelená obsahující jed amanitin, který způsobuje akutní selhání jater. Samotné množství muchomůrky stačí bohužel velmi malé, okolo 50 g syrové houby. Zrádný také bývá zpočátku nekomplikovaný průběh, kdy vlastní symptomy přicházejí s delším časovým odstupem od požití houby, a pacienti se tak k lékaři dostávají pozdě. Naopak zprvu bouřlivé projevy spojené s nevolností, zvracením a střevními potížemi při otravách méně jedovatými houbami mívají zpravidla dobrou prognózu.
Proto je vhodné zvláště v tomto období dbát na dostatečný pitný režim s přihlédnutím na individuální omezení, jako jsou např. pacienti s pokročilým srdečním selháním či pacienti na hemodialýze. Dále dbát na dostatečnou tepelnou úpravu především masa a správné uchování potravin, které obsahující především mléko a vejce (majonézy, zmrzliny, saláty atd.). A pokud vyrazíte za sběrem hub do lesa, pak sbírejte pouze a jedině ty houby, které bezpečně znáte.
Než riskovat možnou otravu, je lepší zvolit dobře dostupné uměle pěstované žampiony. Budete mít tak jistotu, že si místo žampionu neuvaříte např. jedovatou pečárku zápašnou.
MUDr. Jana Kašparová, Interní odd. ONK