Zřejmě každého člověka během jeho života potkají nějaké zažívací problémy. Nemusí jít hned o onemocnění, na vině může být špatná kvalita stravy nebo její množství. A to je téma velmi aktuální každý rok před vánočními svátky.

O nich sice tvrdíme, že jsou to svátky rodiny a klidu, ale jsou to i svátky bohatě prostřených stolů a kalorické stravy. A tak jsme položili několik otázek MUDr. Tereze Straňákové z gastroenterologické ambulance Oblastní nemocnice Kladno.

O Vánocích se bojíme hlavně rybí kosti zapíchnuté v krku, ale mnohem častější jsou případy těch, kteří skončí v nemocnici se žlučníkovým záchvatem, protože se prostě přejedli. Co byste jim poradila?
Kdo je zdravý a dlouhodobě žije podle zásad zdravého životního stylu, v dobré kondici a s dostatkem pohybu, ten se pravděpodobně ničeho nemusí bát, protože jeho tělo si s ojedinělým dietním prohřeškem poradí. Obecně však platí všeho s mírou a není zcela od věci vědět, že existují i zdravější varianty tradičních vánočních pokrmů.
Naproti tomu pacienti nemocní, kteří trpí cukrovkou, mají problémy se slinivkou, játry či žlučníkem a podobně, ti by měli svá příslušná dietní omezení dodržovat stále, i o svátcích.

Většina lidí namítne, že zdravé varianty cukroví nebo salátu nejsou tak chutné jako nezdravé.
Záleží na způsobu přípravy. Když se například do bramborového salátu dá více zeleniny a vynechá se uzenina, když místo majonézy přidáme bílý jogurt nebo polovinu jogurtu a polovinu majonézy, nemusíte poznat velký rozdíl. Existuje i spousta receptů na zdravé cukroví. Místo pšeničné mouky lze na pečení použít špaldovou či celozrnnou a tak dále. Silvestrovské obložené chlebíčky je vhodnější připravit z celozrnného pečiva místo z bílé veky a spíše se šunkou, sýrem či rybou, než s majonézou a uherákem. Stejně tak pomazánka je vhodnější tvarohová spíše než vyrobená z majonézy. Také bychom to neměli přehánět se solí, zvláště pacienti, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem.

Léta odborníci varovně zdvíhají prst kvůli rostoucím problémům s obezitou. Existuje spousta receptů, jak zhubnout, ale málokterý funguje. Máte nějaký osvědčený?
Hubnutí je často pro dotyčného poměrně obtížné. Těžko doporučit jednotný postup. Velmi dobrou zkušenost mám s naší nemocniční dietní sestřičkou, která vytváří pacientům jídelníček „na míru“. Obecně lze říci, že člověk by měl jíst pravidelně, tři až pětkrát denně, nepřehánět to s porcemi, ale ani nehladovět. Jíst dostatek zeleniny, vynechat uzeniny a kalorické potraviny, preferovat celozrnné pečivo. Zcela zásadní je vynechat slazené nápoje, namísto nich pít obyčejnou nebo minerální vodu, či neslazený čaj. Slazené nápoje vypadají nenápadně, ale jsou to většinou právě ony, které způsobují nabírání váhy. Ovšem strava není samospasitelná, nutný je i pohyb.

Říkáte pohyb, ale co si pod tím ale představit?
Je mi jasné, že ne každý začne navštěvovat fitness centrum, nicméně pohybovat bychom se měli všichni a optimálně v každém věku. Svým pacientům doporučuji portál www.6000kroku.cz, který založil profesor MUDr. Aleš Linhart, DrCs. a MUDr. Jan Hugo s cílem propagovat význam chůze pro kvalitu života. Denně bychom všichni měli minimálně ujít oněch šest tisíc kroků, z toho alespoň čtyřicet minut nepřerušované chůze, nejsou-li k tomu kontraindikace. Není třeba si hned pořizovat krokoměr, potřebujete pouze vhodnou obuv, začít s procházkami a zátěž postupně přiměřeně navyšovat na oněch 40minut souvislé chůze denně, optimálněji pak na hodinu souvislé chůze denně. Další možností je stáhnout si zdarma krokoměr jako aplikaci do mobilního telefonu. Chůze v tomto rozsahu má význam nejen jako prevence kardiovaskulárních chorob, ale také zlepšuje duševní kondici. Chůze je tím nejpřirozenějším pohybem a můžeme ji vykonávat kdekoliv, nejsme odkázání na žádná náčiní a nestojí ani žádné peníze. Vyžaduje však čas, který je třeba si najít, zejména lidé se sedavým zaměstnáním. A tak bych doporučila, o Vánocích si po přiměřeném obědě nelehejte k televizi, ale zajděte si na delší procházku.